Státní technická knihovna
Úvodní stránka | Novinky | Kontakt | Obsah | Výstavba NTK | Portál STM | Nabídka práce | Uživatelské konto | Nápověda | English

On-line katalogy

Zdroje informací

Nabídka služeb

Informace o knihovně

Tisková zpráva

Seznam tiskových zpráv

Praha, 20. 3. 2008

Národní technická knihovna: úspora nákladů na energie dosáhne desítek procent

 

 

Budova nové Národní technická knihovny (NTK), která vyrůstá
v Praze 6 v areálu technických vysokých škol, odpovídá ekologickým požadavkům a potřebám uživatelů třetího tisíciletí. Energetické úspory v provozu knihovny v řádu desítek procent proti srovnatelně velkým objektům budou dosaženy zejména díky kompaktnímu uspořádání vnitřních prostor, dvouplášťové fasádě či zelené střeše celého objektu.

 

Budova Národní technické knihovny (o  půdorysu ve tvaru zaobleného čtverce 75 x 75 metrů) nabídne na šesti nadzemních a třech podzemních podlažích jak prostory knihovny samotné včetně noční studovny, tak kavárnu, přednáškový sál, výstavní prostory, pobočku městské knihovny, knihkupectví a další obchodní prostory. Půdorys objektu se blíží tvaru kruhu, což přinese minimální ochlazovaný či ohřívaný povrch při stejném vnitřním objemu. Fasáda bude mít mobilní stínění kryté vnějším pláštěm. Jednoduchý návrh zevnějšku se odráží i uvnitř objektu v nízkém počtu pevných stěn
a nosných sloupů, což usnadní (a zlevní) případné budoucí úpravy vnitřních prostor objektu. Zeleň na střeše – „páté fasádě“ – bude fungovat jako akumulátor a regulátor odtoku dešťové vody. V areálu knihovny bude park se vzrostlými stromy a další zelení.

Z veřejného prostoru krytého „vnitřního náměstí“ je vstup do veřejných prostor i do knihovny samotné. Všechna podlaží knihovny jsou propojena rozlehlým atriem přivádějícím dostatek světla do centra budovy a usnadňujícím její přirozené vertikální provětrávání. Do studijních a administrativních míst při fasádě či atriu budovy bude proudit denní světlo. Knihy v  regálech, kterým nadbytek světla škodí, budou naopak ve více zastíněných prostorách.

Díky tomu, že budova bude vybavena automaticky řízeným přirozeným provětráváním a předchlazením, dosáhne se zde – ve srovnání s jinými obdobnými stavbami – snížení celkového výkonu chladicích jednotek. Vytápění a chlazení v plné míře využívá systém aktivace betonového jádra, který spočívá v tom, že celá hmota stropů slouží pro akumulaci tepla či chladu. Plochy stropů a podlah jsou pak jako sálavé, nebo naopak chladicí plochy. Tomu napomáhají i odkryté stropy bez podhledů. Objekt se bude ovládat prostřednictvím integrovaného řídícího systému.

Národní technická knihovna je technicky připravena na nepřetržitý provoz, po otevření se počítá s provozem od pondělí do pátku od 8 do 22 hodin a v sobotu od 10 do 17 hodin, skutečnou provozní dobu určí potřeby návštěvníků a personální (a finanční) možnosti provozovatele. Stavba NTK je jedním z prioritních projektů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. V nové budově naleznou studenti, pedagogičtí a vědečtí pracovníci i technicky orientovaná veřejnost sloučené knihovní fondy Státní technické knihovny a knihoven Českého vysokého učení technického v Praze a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Národní technická knihovna bude schopna pojmout více než 1,7 milionu svazků. Nejžádanější tituly budou v tematickém uspořádání a v počtu až 500 000 svazků volně přístupné.

Základní údaje o projektu Národní technické knihovny

Generální dodavatel: Sekyra Group Real Estate
Investor: 
Státní technická knihovna
Architekt:   
Projektil architekti, s.r.o.
Projektant:  
HELIKA, a. s.
Dodavatel stavebních prací: sdružení Metrostav, a.s. a OHL ŽS, a.s.
Celková výše investice: cca 2 miliardy korun
Termín otevření:       
2009

               

                           

                        

                      

    

         

           

 

 

14. 8. 2007   referát rozvoje vnitřních a vnějších vztahů a služeb                  Copyright © 2006 Státní technická knihovna v Praze         [CNW:Counter]