Státní technická knihovna
Úvodní stránka | Novinky | Kontakt | Obsah | Výstavba NTK | Portál STM | Nápověda | English

On-line katalogy

Zdroje informací

Nabídka služeb

Informace o knihovně

Tisková zpráva

Seznam tiskových zpráv

Praha, 14. června 2007

Národní technická knihovna nabídne zájemcům stovky tisíc volně přístupných svazků

Praha (14. června 2007) - Národní technická knihovna se stane s více než jedním milionem svazků nejobsáhlejším pramenem technické literatury v České republice. Očekává se, že ročně knihovnu navštíví až okolo 900 000 návštěvníků, kteří zde naleznou prostor pro studium, vzájemné setkávání a využívání moderních informačních zdrojů a technologií. V těchto dnech finišuje dostavba přízemí budovy. Otevření Národní technické knihovny je plánováno v roce 2009.

Stavba Národní technické knihovny (NTK) je jedním z prioritních projektů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Knihovna je koncipována tak, aby reflektovala požadavky a potřeby uživatelů ve třetím tisíciletí. Těmi jsou nejen vysoké nároky na moderní elektronické, virtuální služby, ale také potřeba reálného, jasně strukturovaného a přátelského prostoru, v jehož rámci se mohou návštěvníci s jistotou pohybovat a kam se mohou uchýlit. „Studentům i všem návštěvníkům knihovny chceme poskytnout nejen elegantní přístup ke stále rostoucímu okruhu informací, ale také příjemné prostředí pro studium, vzájemné setkávání i relaxaci,“ uvedl ředitel Státní technické knihovny Ing. Martin Svoboda.

V nové budově veřejnost nalezne sloučené knihovní fondy Státní technické knihovny (STK) a knihoven Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). NTK bude schopna pojmout více než 1,7 milionu svazků. Nejžádanější tituly budou volně přístupné přímo na místě, a to v počtu až 500 000 svazků. V knihovně budou uloženy i vysoce ceněné unikáty technické literatury. Zřejmě nejvzácnější je rukopis Mechanika Hannse Holtzhammera z roku 1603, obsahující německy, latinsky a řecky psané studijní poznámky a 134 vyobrazení strojů, kladek, rumpálů, převodů a důlních strojů. Nejstarší knihou je dílo Albrechta Dürera Underweysung der Messung mit dem Zirckel und Richtscheyet in Linien ebnen und gantzen Corporen, vytištěné v Norimberku roku 1525. Dále zde zájemci naleznou například díla Keplerova či Newtonova a Pascalova. Pro uložení vzácných tisků bude ve 3. podlaží vybudován klimatizovaný trezor, s nímž bude sousedit badatelna vybavená speciálně pro práci s těmito dokumenty. Vybraná díla z historického fondu se postupně převádějí do digitální podoby, aby originály byly široce přístupné a přitom netrpěly. NTK bude ovšem studentům, pedagogům, výzkumníkům a široké technické veřejnosti zprostředkovávat zejména množství vědeckých informací aktuálních, a to v rostoucí míře nejen v tradiční tištěné podobě. Již dnes STK zpřístupňuje svým uživatelům na tisíce dokumentů prostřednictvím internetu - více než 10 000 titulů odborných časopisů a kolem 3 000 elektronických knih, s tím, že zastoupení elektronických online dostupných dokumentů nejrůznějších typů bude ve fondu NTK podstatně rozšířeno.

Nová knihovna vyrůstá v Praze 6 na Flemingově náměstí v areálu vysokých technických škol, ČVUT a VŠCHT, a též v těsné blízkosti Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Pozemek vymezený pro celý projekt má celkovou rozlohu 11 740 m2, z toho zastavěná plocha objektu knihovny činí 6 150 m2. Knihovna je navržena v půdorysu zaobleného čtverce o rozměrech 70 x 70 metrů. Tento koncept nenásilně doplňuje okolní zástavbu z 20. až 70. let minulého století. Parter bude přístupný ze čtyř stran a stane se jakýmsi „vnitřním náměstím“ obklopeným kavárnou, knihkupectvím, výstavními prostorami a konferenčním sálem. Jeden vstup se otevírá z hlavní třídy vysokoškolského areálu, na protější straně budovy vznikne oddychová parková plocha.

Budova bude mít šest nadzemních podlaží, která budou určena pro veřejné prostory knihovny a její administrativní zázemí, a tři podzemní podlaží s parkovištěm a depozitářem knih. Nadzemní patra budou až po střechu budovy prostoupena ústředním atriem. Při proskleném obvodu budovy a také kolem atria budou soustředěny studovny s vysokými nároky na světlo. V dalších částech knihovny pak budou stát regály s volným výběrem knih a časopisů a studovny elektronických informačních zdrojů. Knihovna nabídne téměř 1300 čtenářských míst ve více než 50 učebnách a studovnách, individuálních, skupinových i týmových. Přitom zde bude k dispozici okolo 400 osobních počítačů s připojením na internet a v celé budově bude funkční i bezdrátové připojení. V posledním patře budou umístěna venkovní atria umožňující vyjít ke studiu pod širé nebe. Prostory Národní technické knihovny budou pro zájemce otevřeny 7 dní v týdnu včetně studovny přístupné v nočních hodinách. Samotný provoz knihovny bude co nejúspornější: budova bude mít dvojitý plášť a aktivní betonové jádro, což sníží náklady, které jsou jinak spojeny s vybudováním a provozem klimatizace.

Autorem architektonického návrhu Národní technické knihovny je ateliér Projektil Architekti, s.r.o., který je společně se společností HELIKA, a.s. též zpracovatelem projektu stavby.

Výstavba NTK je jedním z nejvýznamnějších příkladů spolupráce soukromého a veřejného sektoru v České republice. Generálním partnerem celého projektu je skupina Sekyra Group, která zvítězila ve výběrovém řízení na výstavbu a financování budovy NTK. Sekyra Group tak zabezpečí nejen potřebné investice, ale rovněž výstavbu, inženýrskou činnost, dokumentaci a technický dozor. Financování stavby proběhne formou dlouhodobého úvěru se splatností do roku 2014, který poskytne konsorcium Dexia Kommunalkredit Czech Republic a Česká spořitelna. Veškerou smluvní dokumentaci k financování projektu zajišťovala Advokátní kancelář Konečná & Šafář.

„Budova Národní technické knihovny bude mít bezesporu zásadní vliv na rozvoj celé oblasti. Zde již připravujeme rozsáhlý projekt Dejvice Center, který je zaměřený na dostavbu Vítězného náměstí,“ uvedl Ing. Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group.

Příprava staveniště NTK byla zahájena v říjnu loňského roku a základová betonová deska budovy byla položena počátkem letošního roku. Do současné doby vyrostla knihovna na úroveň prvního nadzemního podlaží. K základním stavebním materiálům projektu patří železobeton, sklo a hliníkové konstrukce fasády.

Největší fond technicky zaměřené literatury v ČR v současnosti spravuje v tištěné i elektronické podobě Státní technická knihovna v Praze. Vzhledem k prostorové tísni v Klementinu, v jehož východním křídle tato knihovna od 30. let minulého století sídlí, se o výstavbě nové budovy začalo uvažovat již před několika desítkami let. Až nyní se plány na nové sídlo technické literatury dočkají svého naplnění.

Základní údaje

Generální dodavatel: Sekyra Group, a. s.

Investor: Státní technická knihovna

Architekt: Projektil architekti, s.r.o.

Projektant: Projektil architekti, s.r.o., HELIKA, a. s.

Dodavatel stavebních prací: sdružení Metrostav, a.s. a OHL ŽS, a.s.

Celková výše investice: cca 1,8 miliardy korun

Termín dokončení: 2008

Zajímavosti objektu:

Státní technická knihovna

STK je moderní vědeckotechnická knihovna s dlouhou tradicí. Fond STK je největší český fond domácích a zahraničních dokumentů z oblasti techniky a aplikovaných přírodních a společenských věd s technikou souvisejících. Obsahuje přes 1,2 milionu svazků a tvoří jej knihy, časopisy, elektronické dokumenty, noviny, vědecké práce, informace o firmách a další publikace a texty. Služby STK charakterizuje zejména snaha nabídnout uživatelům přístup k maximálnímu množství informací prostřednictvím internetu odkudkoli a kdykoli. Veškeré další informace najdete na www.stk.cz.

Sekyra Group

Sekyra Group je vedoucí tuzemskou realitní skupinou. Vedle České republiky je rovněž aktivní na mezinárodní úrovni, působí na ruském, ukrajinském a slovenském trhu. V tomto roce navíc rozšíří svoje aktivity do Rumunska a Polska. Realitní skupina Sekyra Group se především zaměřuje na development komerčních a rezidenčních projektů, realitní investice, investment management a facility management. Skupina Sekyra Group v současnosti rozvíjí a spravuje portfolio projektů komerčních nemovitostí pro takové společnosti, jakými jsou například Česká spořitelna, T-Mobile, Nestlé Česko a další. V oblasti výstavby, modernizace a rekonstrukce bytů produkuje přibližně 1 000 bytových jednotek ročně, a to jak prostřednictvím své obchodní značky SG Residential, tak dceřiné společnosti České nemovitosti. Další informace o aktivitách, zaměření a projektech skupiny lze nalézt na www.sekyragroup.cz.

Další informace:
Mgr. Lenka Laňková, vedoucí referátu rozvoje vnitřních a vnějších vztahů a služeb
Státní technická knihovna, Mariánské nám. 5, 110 01 Praha 1
tel.: 221 663 475, e-mail: l.lankovaatstk.cz

14. 8. 2006   referát rozvoje vnitřních a vnějších vztahů a služeb                  Copyright © 2006 Státní technická knihovna v Praze         [CNW:Counter]