Státní technická knihovna
Úvodní stránka | Novinky | Kontakt | Obsah | Výstavba NTK | Portál STM | Nápověda | English

On-line katalogy

Zdroje informací

Nabídka služeb

Informace o knihovně

Tisková zpráva

Seznam tiskových zpráv

Praha, 8. března 2007

Státní technická knihovna vzpomene na Tibet

K podpoře boje proti útlaku a nesvobodě se 10. března každoročně připojuje řada institucí i jednotlivců na celém světě - vyvěšením tibetské vlajky. V Praze mezi ně patří i Státní technická knihovna.

10. březen. Do dějin se tento den zapsal krví tibetského lidu v roce 1959, kdy povstání proti útlaku čínských okupantů skončilo pro Tibet nemilosrdnou porážkou. Čínské vojsko násilně obsadilo Tibet již v roce 1950, a s lidskými právy neslučitelná represe Tibeťanů čínskými úřady trvá dodnes.

V České republice je 10. března možné spatřit tibetskou vlajku nejčastěji na radnicích či budovách obecních úřadů, každoročně se však k celosvětové akci připojují i další veřejné instituce. „Vyvěšením vlajky chceme vyjádřit svoji solidaritu s tibetským lidem a podpořit právo každého člověka na život ve svobodné, otevřené společnosti," řekl tisku ředitel Státní technické knihovny v Praze Martin Svoboda.

Vlajka je tvořena bílou, žlutou, červenou a modrou barvou a její symbolika je příznačná - ve středu vlajky se nachází bílá zasněžená hora, představující Tibet, na vrcholku hory je zobrazeno do všech stran zářící slunce, které symbolizuje radost ze svobody, duchovní štěstí i blahobyt všech bytostí žijících v Tibetu.


Další informace:
Mgr. Lenka Laňková, vedoucí referátu rozvoje vnitřních a vnějších vztahů a služeb
Státní technická knihovna, Mariánské nám. 5, 110 01 Praha 1
tel.: 221 663 475, e-mail: pratstk.cz

14. 8. 2006   referát rozvoje vnitřních a vnějších vztahů a služeb                  Copyright © 2006 Státní technická knihovna v Praze         [CNW:Counter]