Státní technická knihovna
Úvodní stránka | Novinky | Kontakt | Obsah | Výstavba NTK | Portál STM | Nápověda | English

On-line katalogy

Zdroje informací

Nabídka služeb

Informace o knihovně

Tisková zpráva

Seznam tiskových zpráv

Praha, 27. února 2007

Březen - měsíc internetu" ve Státní technické knihovně

K jubilejnímu 10. a poslednímu ročníku celostátní akce na podporu využívaní internetu s názvem „Březen - měsíc internetu" se již tradičně připojuje i Státní technická knihovna (STK).

Technika je jednou z oblastí lidského vědění, kde se rychlý a včasný přístup k aktuální informaci vyvažuje zlatem. Státní technická knihovna proto zprostředkovává svým uživatelům celou řadu elektronických on-line služeb - nejlepší možnost seznámit se s jejich nabídkou má široká veřejnost právě nyní. Jak? Vyberte si z následujícího menu:

V březnu se nově příchozí mohou stát čtenáři STK, a to zcela bezplatně. Na old.stk.cz budou v průběhu celého března zveřejňovány tzv. „dobré hodiny", v jejichž rámci bude možné získat první čtenářský průkaz STK na půl roku zdarma.

Na webu STK též uživatele knihovny čeká výherní anketa, po jejímž vyplnění budou zařazeni do slosování. Cenou pro 3 vylosované bude vypracování rešerše z odborných informačních pramenů v hodnotě 320,- Kč nebo čtenářský průkaz na celý rok zdarma.

Březen - měsíc internetu bude i ve znamení volného vstupu do studoven STK. Všeobecná studovna bude v březnu přístupná pro všechny příchozí bez omezení. Zde se mohou návštěvníci kromě jiného připojit k síti internet pomocí technologie WiFi. Počítačovou studovnu navštěvují registrovaní uživatelé knihovny bezplatně i po zbytek roku - studovat zde lze například odborné elektronické časopisy z fondu knihovny nebo zdroje, které jsou volně dostupné na internetu. Referenční středisko je pak bez omezení a bezplatně přístupné celoročně - nabízí možnost konzultačních a rešeršních služeb zejména v oblasti elektronických zdrojů.

Každou středu od 16.30 bude možné se zdarma zúčastnit školení pro veřejnost. Školení by měla přispět zejména k lepší orientaci účastníků v elektronických on-line službách knihovny, jejich efektivnějšímu využívání, a tím i snadnější cestě za požadovanou informací. Jako bonus je pak připraveno školení základů tvorby webových stránek.
7. 3. 2007 SFX služby STK - služby s přidanou hodnotou
14. 3. 2007 Portál STM (Science, Technology, Medicine)
21. 3. 2007 Vyhledávání v katalozích, elektronické služby STK
28. 3. 2007 Základy tvorby webových stránek
Na každé školení je nutné se zaregistrovat on-line na old.stk.cz nebo u informací v hale služeb STK. Školení trvají cca 1,5 hod., minimální počet účastníků jsou 2 osoby.

Kromě školení lze knihovnu, její služby a zákoutí poznat prostřednictvím exkurzí, které jsou pořádány ve čtvrtek 1. 3., 15. 3. a 29. 3. 2007, vždy od 16.30 hod. Nezapomeňme, že STK se nachází v historických prostorách druhé nejrozsáhlejší stavební památky v Praze, v bývalé jezuitské koleji Klementinum. Návštěvníci tak budou moci spatřit nejen restaurovaný malovaný strop jezuitského divadla, ale také posoudit stavební úpravy, které v období první republiky provedl architekt Ladislav Machoň. Z tehdejšího technického vybavení upoutá pozornost například potrubní pošta, která, přestože v čase elektronického přenosu informací již náleží historii, je stále funkční. Exkurze trvají cca 1,5 hod. Účastníci se setkají v šatně v přízemí STK, předchozí registrace není nutná.

Další informace:
Mgr. Lenka Laňková, vedoucí referátu rozvoje vnitřních a vnějších vztahů a služeb
Státní technická knihovna, Mariánské nám. 5, 110 01 Praha 1
tel.: 221 663 475, e-mail: pratstk.cz

14. 8. 2006   referát rozvoje vnitřních a vnějších vztahů a služeb                  Copyright © 2006 Státní technická knihovna v Praze         [CNW:Counter]